Kurczak w piwie
Składniki: udka z kurczaka 6 szt., boczek wędzony, kasza jaglana, cebula, rodzynki 1 łyżka stołowa, suszone śliwki 1 łyżka stołowa, suszone morele 1 łyżka stołowa, masło 1 łyżka stołowa, brązowy cukier, cynamon, ciemne piwo 500 ml, cytryna 1 szt., tymianek.
Wykonanie: 1. Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, owijamy boczkiem. Kaszę wysypujemy z woreczków, mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonymi bakaliami, przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kurczaka, oprószamy cukrem i dosłownie śladową ilością cynamonu, zalewamy piwem – kasza powinna być przykryta na ok. 1/2 cm; jeśli jest go za mało, dolewamy wody.
Przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godz., w razie czego dolewając wody – kasza musi być cały czas przykryta. Delikatnie przegarniamy ją widelcem, aby przemieszała się z sokiem z kurczaka, nakładamy na talerze, na niej układamy mięso. Na każdą porcję wyciskamy sok z cytryny, posypujemy tymiankiem.
W przepisie na kaszę jaglaną z kurczakiem w piwie wykorzystujemy:
udka kurczaka – ze skórą
cebule – słodkie
rodzynki – duże
piwo – ciemne łagodne
tymianek – zamiast zwykłego można użyć tymianku cytrynowego