• KUCHNIA
  • Moje konto
  • Zamówienie
  • Koszyk
  • Obserwowane
  • Bufet

BUFET ZAKRĘCONE SŁOIKI

  • KUCHNIA
  • Moje konto
  • Zamówienie
  • Koszyk
  • Obserwowane
  • Bufet

Kurczak w piwie

Składniki: udka z kurczaka 6 szt., boczek wędzony, kasza jaglana, cebula, rodzynki 1 łyżka stołowa, suszone śliwki 1 łyżka stołowa, suszone morele 1 łyżka stołowa, masło 1 łyżka stołowa, brązowy cukier, cynamon, ciemne piwo 500 ml, cytryna 1 szt., tymianek.

Wykonanie: 1. Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, owijamy boczkiem. Kaszę wysypujemy z woreczków, mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonymi bakaliami, przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kurczaka, oprószamy cukrem i dosłownie śladową ilością cynamonu, zalewamy piwem – kasza powinna być przykryta na ok. 1/2 cm; jeśli jest go za mało, dolewamy wody.

Przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godz., w razie czego dolewając wody – kasza musi być cały czas przykryta. Delikatnie przegarniamy ją widelcem, aby przemieszała się z sokiem z kurczaka, nakładamy na talerze, na niej układamy mięso. Na każdą porcję wyciskamy sok z cytryny, posypujemy tymiankiem.

W przepisie na kaszę jaglaną z kurczakiem w piwie wykorzystujemy:

udka kurczaka – ze skórą

cebule – słodkie

rodzynki – duże

piwo – ciemne łagodne

tymianek – zamiast zwykłego można użyć tymianku cytrynowego

 

6 kwietnia 2020 MOJE GOTOWANIE
No Comments
Kurczak w piwie

Żur wielkanocny

Kotlety rybno ziemniaczane

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Najnowsze przepisy

  • Kanapki rybne
  • Karp po żydowsku
  • Ciasteczka na zimno
  • Kapuśniak na boczku
  • Zupa fasolowa
  • Rybne kotlety Andrzeja
  • Gulasz Rybno Warzywny
  • Śledź po japońsku
  • Herbatka z imbirem
  • Kotlety z kalafiora
  • Ryba Jaćwingów
  • Pasztet kresowy
  • Zupa cebulowa
  • Zupa koperkowa
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Staropolska nalewka
  • Ciapkapusta
  • Mielone
  • Rolada drobiowa
  • Nalewka jarzębinowa
  • Sos grzybowy
  • Fasolka szparagowa
  • Ogórkowa na zimno
  • Chłodnik ogórkowy
  • Botwina augustowiaka
  • Ogórki małosolne
  • Surówka z czarnej rzodkwi
  • Zupa rybna
  • Ćwikła po augustowsku
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki kartoflano ziemniaczane
  • Racuchy
  • Szparagi zielone
  • Wątróbka wieprzowa
  • Zupa owocowa na upały
  • Naleśniki z serem
  • Lane kluski
  • Kartacze augustowiaka
  • Pasta jajeczna z koperkiem
  • Gołąbki domowe
  • Śledź w śmietanie
  • Jadło chłopskie
  • Kotlety rybno ziemniaczane
  • Kurczak w piwie
  • Żur wielkanocny
  • Racuchy babuni
  • Surówka z papryki
  • Surówka z kalusty i papryki
  • Kotlety kresowe
  • Zimne nóżki
Dumnie wspierane przez WordPressa | Motyw: Neblue by NEThemes.