Omlet z jabłkiem
Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 3 łyżki cukru trzcinowego, masło do smażenia, jabłko, gruszka, sok z cytryny, 2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów, łyżka drobnych rodzynek, mielony cynamo, chia do posypania.
Kroki wykonania: Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka miksujemy na puszystą masę z mlekiem, mąką, cukrem i szczypta soli, łączymy z białkiem. Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy i rodzynki, oprószamy cynamonem i chwile dusimy. Zalewamy masą jajeczną, smażymy do ścięcia. Przed podaniem posypujemy nasionami chia.