Racuchy
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 3 łyżki drobnego cukru, jajko, 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne), 3-4 jabłka.
Wykonanie: Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy z jabłkami będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.