Zupa rybna
Składniki: 1kg świeżych ryb, szklanka białego wina, cebula czosnkowa, olej słonecznikowy, marchew, pietruszka, czosnek, świeża bazylia, majeranek, tymianek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
ciasto na kluski kładzione:1.5 szklanki, mąki pszennej, 4 jajka, szczypta soli.
Kroki wykonania: Do garnka włóż rybę,obraną marchewkę, pietruszkę, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zalej wodą lekko posól i gotuj ok.1h na średnim ogniu.W między czasie w osobnym garnku zagotuj wodę dodaj łyżkę soli. Z mąki i jajek przygotuj jednolite ciasto, kładź łyżeczką do wrzątku niewielkie kluseczki gotuj chwilę, wyjmij łyżką cedzakową. Do zupy dodaj wino i pokrojony drobno czosnek, przecedź przez gęste sito. Rybę podziel na kawałki, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do zupy. Cebulę pokrój drobniutko w kosteczkę i zeszklij na oliwie, dodaj do zupy, całość dopraw do smaku solą i pieprzem i chwilkę pogotuj na małym ogniu. Zupę rozlej na talerze,podawaj z kluseczkami i posiekaną świeżą bazylią.