Botwina augustowiaka
Składniki. 30 dkg cielęciny z kością, 1 marchewka, 1 pietruszka, 5 dkg selera, 4 dkg pora, 2 pęczki botwinki, 1 szklanka kwasu z buraków (gotowy lub zrobiony własnoręcznie), 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżki soku z cytryny, śmietana 18-procentowej, 7 ziaren pieprzu, 1,5 łyżki posiekanego koperku, szczypta cukru, sól do smaku.
Przygotowanie. Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy. Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo lub z młodymi ziemniaczkami.