Rolada drobiowa
Składniki: 1 duży kurczak, sól, czosnek mielony
Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1/2 kg pieczarek, 2 jajka, 3 czubate łyżki bułki tartej, 1 duża cebula, 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu,b1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, sól, 1 szklanka wody, olej.
Kroki wykonania: Kurczaka oddzielić od kości,bardzo ostrym nożem, jak gdzieś nam się przetnie skórka, koniecznie zaszyć, posolić, posypać czosnkiem, odstawić na 20 min.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać odrobinę oleju, pokrojoną cebulę, leciutko podsmażyć około 5 min dodać kaszę jaglaną, sól, paprykę, pieprz, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem aż kasza wypije cały płyn i będzie gęsta.
Wystudzić, dodać jajka, bułkę tartą, doprawić do smaku.
Nałożyć farsz na mięso z kurczaka.
Zwinąć, związać sznurkiem, włożyć do profziża, polać olejem, pięć około 50-55 min.